Hur prutar man?

Begreppet pruta väcker ofta känslor. En del känner obehag och hos andra vaknar tävlingsinstinkten. Oavsett hur din attityd är till prutning kommer du att hamna i situationer där du behöver ha ett konstruktivt förhållningssätt till att pruta.

1. När behöver du pruta?
När du är på semester och ska köpa något på en marknad är ett tydligt exempel på när du behöver kunna pruta. Däremot är det inte läge att försöka pruta på priset för en liter mjölk på Coop. Du behöver alltså ha perspektiv på var och när du behöver pruta. I vissa länder är priset på taxi fast enligt taxametern och i andra länder behöver du kunna pruta eller så får du betala ett överpris för resan.

2. Förbered dig
Om du inte har någon information om värdet på produkten eller tjänsen så är du väldigt sårbar. Du behöver lägga lite tid på att värdera marknadspriser och vad värdet är från säljarens perspektiv. Har du ett gott informationsläge är det mycket enklare att pruta.

3. Ta fram bra argument
Se till att du har bra argument för att sänka priset. Det kan vara någon defekt på produkten eller att det är i slutet av säsongen med mera.

4. Skapa flera parametrar
Kommer du inte längre direkt med priset kan du lägga till någon parameter. Ifall du t.ex. köper en bil kan du be om att de lägger till vinterdäck också. Dessa tillägg är ofta relativt billiga för säljaren men värdefulla för dig.

5. Var respektfull
När du prutar för att få ned priset är det ett fokus på sakfrågan. Men skilj på sak och person. Du skall därför vara respektfull gentemot den andra personen. Även om ni inte kan komma till ett avslut bör förhandlingen avslutas så att båda kan lämna mötet utan en klump i magen.