Förhandla Din Lön

När du ansöker om en ny anställning ingår det ju att förhandla lön med din eventuellt nya arbetsgivare. Det är ju många andra saker som ni behöver komma överens om också, som arbetstid, tid på kontoret och hemma, övertid med mera. Den här artikeln fokuserar bara på löneförhandlingen.

För att löneförhandlingen ska gå så bra som möjligt, är det oerhört viktigt att du förbereder dig väl. Det första är skaffa korrekt information om hur löneläget ser ut på den specifika arbetsmarknaden och platsen som du är på väg till.

Börja med att använda öppna källor. Var dock medveten om att kvalitén på den informationen kan variera. Har du kontakter i branschen kan du fråga dem. Är du medlem i ett fackförbund ska du ta hjälp av dem. Glöm inte den lokala fackliga förtroendemannen på den nya arbetsplatsen. Försök alltså att få kontakt med den personen så tidigt som möjligt. Ni har båda ett gemensamt intresse av att du får en bra ingångslön.

Även om du tycker att du är rimligt väl insatt i löneläget på företaget ska du vara medveten om att arbetsgivaren nästan alltid har ett informationsövertag när man förhandlar lön. De vet ju det exakta löneläget för varenda medarbetare.

Innan förhandlingen bör du ta fram din målsättning vad gäller din nya lön och vad det minsta är som du kan acceptera.

När ni inleder själva förhandlingen ska du vara saklig och balanserad. Undvik att ta upp din privatekonomi och att utrycka dig slarvigt.

Rent taktiskt skall du som regel undvika att lägga det första budet. Risken är stor att det inte blir bra. Om arbetsgivaren frågar vad du begär ska du inte svara på frågan utan fråga i stället vad arbetsgivaren erbjuder. Arbetsgivaren har ju som sagt ett informationsövertag.

Låt inte arbetsgivaren få reda på din mininivå. Kommentarer som ”här kör vi med öppna kort” eller ”raka rör” kan vara ett knep att få dig att ge bort värdefull information.

När du lägger ditt första bud underlättar det om du har arbetsgivarens lön att utgå ifrån. Här gäller det att ditt bud är ambitiöst och samtidigt rimligt. Från era respektive utgångsbud behöver ni mötas. Försök att i första hand få arbetsgivaren är bjuda mer

Även små belopp har stor betydelse. Om du får hundra kronor mer eller mindre som ingångslön har det i det korta perspektivet ingen större betydelse. Men hundra kronor mer som ingångslön kan över ett 30 årigt långt arbetsliv blir mycket pengar. Tänk på att som anställd är det svårt att kompensera för en låg ingångslön.

Här finns en längre artikel om förhandlingsteknik (som är bra att ha läst inför en löneförhandling) och här hittar du flera tips och råd om förhandlingar i allmänhet